Ραγάδα Δακτυλίου
Πρόκειται για πρόσθια ή οπίσθια (συχνότερα) ελλείμματα ή έλκη (πληγές ή τραύματα) γραμμοειδή, της μέσης γραμμής στον πρωκτικό σωλήνα.
Παρουσιάζει πολύ μικρή τάση για επούλωση και η ένταση του πόνου που προκαλεί είναι δυσανάλογη της βλάβης.
Δημιουργείτε από τραυματισμό κατά την αφόδευση και δεν επεκτείνετε ποτέ πάνω από το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής ή εξωτερικά πέραν από το πρωκτικό χείλος. Η μηχανική κατασκευή του πρωκτικού σωλήνα είναι τέτοια που οι περισσότερες ραγάδες δημιουργούνται στη μέση κεφαλική γραμμή και ιδίως στην οπίσθια επιφάνεια σπανιότερα δε στην πρόσθια.
Εντοπίζεται συνήθως στην 6η ώρα ( οπίσθιο τμήμα μέσης γραμμής) .
Οι επώδυνες πρωκτικές ραγάδες σχετίζονται με σπασμό των έσω και των έξω σφιγκτήρων . Η υπάρχουσα θεωρία σχετικά με την αιτιολογία επούλωσης των πρωκτικών ραγάδων είναι ότι ο σπασμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού οδηγεί σε ελαττωμένη αιματική ροή στο τοίχωμα του πρωκτικού σωλήνα και ότι η δημιουργουμένη ισχαιμία προκαλεί πτωχή επούλωση.
Ο χαρακτηριστικός πόνος εμφανίζεται κατά την διάρκεια της αφόδευσης για να διαρκέσει με αυξομειώσεις αρκετές ώρες. Σπάνια υπάρχει αιμόρροια ή έκκριση υγρών που όμως αυξάνουν τον πόνο, που άλλοτε συνοδεύεται και από δυσουρικά ενοχλήματα.
Συνηθέστερη αιτία δημιουργίας της είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα ή χρόνιο διαρροΐκο σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει «σκισίματα» στον πρωκτό ή και οξείες πληγές κατά μήκος του πρωκτικού χείλους.
Στη δυσκοιλιότητα, η κύρια αιτία πρόκλησης της βλάβης είναι τα σκληρά, ξερά κόπρανα ενώ στην περίπτωση της διάρροιας, η βλάβη προκαλείται από τις συχνές υδαρείς κενώσεις καθώς και από το συνεχές και σκληρό σκούπισμα
Η δυσκοιλιότητα ενοχοποιείται σαν κύριος αιτιολογικός παράγοντας ενώ οι τοπικοί τραυματισμοί η κρυπτίτις ο χρόνιος σπασμός των σφιγκτήρων θεωρούνται σαν προδιάθεση παράγοντες. Όπως και οι φλεγμωνόδεις νόσοι του εντέρου.
Η διάγνωση επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα , θέτει ισχυρή υποψία , για την ύπαρξη της ραγάδας δακτυλίου από το ιστορικό και την περιγραφή του χαρακτηριστικού πόνου αλλά κυρίως από την ανεύρεση της τοπικής βλάβης, με την επισκόπηση της περιοχής, όπου ο εξειδικευμένος ιατρός θα αναγνωρίσει την ύπαρξη της ραγάδας , με την δακτυλική εξέταση ή την πρωκτοσκόπηση όταν το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς. ΜΕ την τενσομετρία ή μανομετρία, θα πρέπει να ελέγχθει εάν υπάρχει υπερτονία του σφιγκτήρα, η οποία συμβάλλει στην πρόκληση της βλάβης. Τέλος η λήψη λεπτομερούς ιστορικού θα αναγνωρίσει τους ασθενείς εκείνους που εμφανίζουν ραγάδα ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης .
Η εμφάνιση μικρής πτυχής του δέρματος ( pile ή sentinel tag ) θεωρείται παθογνωμονικό σημείο και δεν είναι όπως θεωρείται αιμορροΐδα.
Αντιμετώπιση – Θεραπεία της Ραγάδας Πρωκτού
Ένα μεγάλο ποσοστό των ραγάδων πρωκτού θεραπεύεται με συντηριτικούς τρόπους, με σωστή υγιεινή του πρωκτού και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ασθενή, ώστε να αποκατασταθεί η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Χρησιμοποιώντας ή όχι και διάφορες αλοιφές κορτιζονούχες με τοπικό αναισθητικό με την τρινιτρική γλυκερίνη σε μορφή αλοιφής γιατί χαλαρώνει τον έσω σφιγκτήρα, ανακουφίζοντας τον ασθενή από τον ισχυρό πόνο της ραγάδας πρωκτού. Παρόμοια φάρμακα είναι η διλτιαζέμη και η νιφεδιπίνη. Όλα τα παραπάνω φάρμακα είναι καρδιολογικά φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες (πονοκεφάλους, εξάψεις, υπόταση κ.α.) και πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή από
Τοπική έγχυση μυοχαλαρωτικών
Η τοπική έγχυση αλλαντικής τοξίνης ( Bottox) επιτυγχάνει χαλάρωση του σφιγκτήρα και μειώνει την πίεση στο σύνολο του πρωκτικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την επούλωση της ραγάδας δακτυλίου. Με τη μέθοδο αυτή επουλώνονται οι ραγάδες πρωκτού περίπου στο 70% των ασθενών. Δυνατόν όμως να εμφανισθεί ως παρενέργεια της μεθόδου, ακράτεια αερίων ή και κοπράνων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Ανάλογα με την πορεία της επούλωσης της ραγάδας δακτυλίου, μπορεί να χρειαστούν μία, δύο ή περισσότερες συνεδρίες έγχυσης στην πρωκτική χώρα με μεσοδιάστημα τριών μηνών. Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται υπό μέθη, διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου με Διοδικό Laser
Η τεχνική με το Διοδικό Laser προσφέρει τη δυνατότητα μίας αναίμακτης και ανώδυνης θεραπείας που θεωρείται σήμερα η πιο αποτελεσματική και ασφαλής για την αντιμετώπιση της ραγάδας του πρωκτικού δακτυλίου. Με το Laser επιτυγχάνετε νεαροποίηση των κρημνών και του τραύματος της ραγάδας, με την λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα. Η θεραπεία αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική, και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Με το Laser δεν εμφανίζονται παρενέργειες, δε θίγεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα
Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή
Πρόκειται για μία επέμβαση με υψηλό ποσοστό επιτυχίας που εξαρτάται από την εμπειρία του θεράποντα γιατρού που την εφαρμόζει. Στην επέμβαση διατέμνετε ένα μέρος του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού, γεγονός που βοηθά στην χαλάρωση της περιοχής , και στην επούλωση της ραγάδας. Πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό προκειμένου να μην προκληθούν απώλειες αερίων, υγρών ή κοπράνων. Και που θα απαιτηθεί πολύ δύσκολη αποκατάσταση
Η διάγνωση επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα από το ιστορικό και την περιγραφή του χαρακτηριστικού πόνου αλλά κυρίως από την ανεύρεση της τοπικής βλάβης, με την δακτυλική εξέταση ή την πρωκτοσκόπηση.
Η εμφάνιση μικρής πτυχής του δέρματος ( pile ή sentinel tag ) θεωρείται παθογνωμονικό σημείο και δεν είναι όπως θεωρείται αιμορροΐδα.
Αντιμετώπιση – Θεραπεία της Ραγάδας Πρωκτού
Το 50% των ραγάδων πρωκτού θεραπεύεται χωρίς ιατρική επέμβαση, με σωστή υγιεινή του πρωκτού και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ασθενή, ώστε να αποκατασταθεί η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.